Presència de membres del DIF al Parlament Europeu per la Fisioteràpia en Salut Mental

Descargar pdf
parlament europeo 2
La professora Cristina Bravo al Parlament Europeu

Els passats 10 i 11 d'octubre, va tenir lloc un esdeveniment d'importància al Parlament Europeu per commemorar el Dia de la Salut Mental. Aquest esdeveniment va ser atès per membres del grup de treball de salut mental i va proporcionar una plataforma per discutir temes crítics relacionats amb la salut mental.

El primer dia, es va realitzar una sessió destacada sota el títol "Dolor i Salut Mental: Un Impacte Societal del Dolor (SIP)" en la qual van participar una àmplia gamma de membres del Parlament Europeu (MEPs) i agents interessats de diferents organitzacions, incloent-hi la Federació Europea del Dolor EFIC, l'Associació Gamian-Europa, l'Associació Europea de Psiquiatria EPA, la Federació Europea d'Associacions Neurologiques EFNA i l'Organització Europea del Càncer ECO. En aquesta sessió, es va oferir una presentació sobre "Activitat Física i Salut Mental" que posava de manifest la relació entre el benestar físic i la salut mental. La discussió se centrava en l'impacte societal del dolor i el paper dels professionals de la salut en qüestions com l'estigma. Els participants van destacar que els pacients sovint enfronten l'estigma quan busquen serveis psiquiàtrics o psicològics, però aquest estigma és absent quan accedeixen als serveis de fisioteràpia. Aquesta observació posava de manifest la necessitat d'aprovechar aquest avantatge per promoure el suport a la salut mental.

El segon dia, l'enfocament es va centrar en la Fisioteràpia de Salut Mental a la Regió Europea, amb la participació dels membres del Parlament Europeu Alex Agius Saliba i Maria Walsh. Cadascun dels MEPs va destacar la importància de la salut mental en diferents contextos socials i va subratllar la necessitat d'un enfocament integral, que inclogui la fisioteràpia. Una presentació impactant va abordar el paper dels fisioterapeutes en la salut mental i la seva posició essencial dins dels equips multidisciplinaris de salut. La sessió també va presentar el testimoni d'un pacient real que havia rebut tractament de fisioteràpia en salut mental, oferint un relat personal de l'impacte positiu d'aquest tractament. L'esdeveniment va concloure amb èxit, amb diverses conclusions que enriquiran el reconeixement i la comprensió de la professió de la fisioteràpia dins del Parlament Europeu. 

Aquest esdeveniment va ser una oportunitat crucial per augmentar la consciència sobre el paper fonamental dels fisioterapeutes en la salut mental, especialment entre els polítics i experts en salut pública que eren en gran part desconeixedors d'aquesta especialitat. La seva sorpresa i interès en les contribucions dels fisioterapeutes a la salut mental pública posava de manifest la importància de la continuada advocacia i educació en aquest àmbit.